1 Mart 2008 Cumartesi

Paragraf Röportajı

Yazar, müzisyen, web tasarımcı Serkan Beyde ile yaptığı işler ve grubu Paragraf üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Paragraf grubunun vokal ve gitaristi olan Serkan Beyde ile gerçekleştirdiğimiz röportajı keyifle okumanızı umuyoruz.

PARAGRAF:

Serkan BEYDE (Vokal - Gitar)

Engin GÜRCAN (Solo Gitar - Back Vokal)

Efe AKISIK (Bateri)

Sinan YALÇIN (Bas Gitar)

Merhaba Serkan. 1988 Van doğumlusun ancak Paragraf grubunu İzmir'de kurdun.. Hep böyle uçlarda mı yaşarsın? :)

—Merhaba. Ailemin memuriyetinden ötürü Van, Osmaniye ve İzmir’de yaşadım. Şu anda İzmir’de yaşamaya devam ediyorum, sanırım son durak burası. Evimiz zaten İzmir’de. Memuriyetten ötürü sık sık seyahat etmek ve yeni şehirler keşfetmek güzel bir şey. Gittiğim şehirlerde yeni insanlar, yeni dostlarla tanışma şansı buldum. Ve bence bunun, yaşamında fazla katkısı oldu. Uçlarda yaşamak meselesine değinecek olursak; aslında çoğu kez uçlarda yaşadığımı düşünürüm. Mesafe bakımından İzmir ve Van nasıl birbirlerine uç şehirlerse; benim yaşamımda çoğu şey de bu mesafede olmuştur.

Şarkılarınızda daha çok ne tür konulara yer veriyorsunuz? Güncel, duygusal, fantastik vb.

—Herhangi bir konuyu baz alarak şarkılar yapmıyoruz esasında. Bazen Ortadoğu’da her gün haberlerde izlediklerimiz konu oluyor şarkılarımıza, bazen ise sokaktan geçen sıradan bir insan.

4.yılına girecek olan Şehir Rock dergisi sana ait. Bunun dışında PenaRock, RockTepe, MetalFaust gibi birçok projede ismini görmekteyiz. Öykü, deneme, senaryo türlerinde hiçbir yerde yayınlanmamış belli birkaç çalışmanın olduğunu öğrendik… Kitap yazmayı da düşünüyor musun? Olursa kitabının konusu ne olur?

—Evet, Şehir Rock internet dergisini 2004 senesinde kendi başıma kurdum. İlk etapta Şehir Rock’ta müzikle ilgili duyurular ve kendi kaleme almış olduğum yazılar dönüyordu. 2005 senesinde ise e-dergi formatı ile yayın yapmaya başladı. E-dergi olarak çıkmaya başladığı sıralarda Osmaniye’deki arkadaşlarımdan Bestami Kibris de dergide yazmaya başladı. İlk sayıda iki kişi tarafından çıkan bir dergiydi Şehir Rock. Sonra ekip gittikçe genişledi, şu anda 20 kişiden fazla insan çalışıyor Şehir Rock’ta. Bugüne kadar birçok yazar ve amatör kalemler yazdı dergide.

Kitap olayını hep düşündüm hala da düşünüyorum. Son birkaç seneyi düşünürsek; en büyük isteğim bu olmalı. Ne zaman yazılacağı ve neleri içinde barındıracağı hakkında bir şey diyemem, ama kesin olarak böyle bir atılımda bulunacağımı söyleyebilirim. Belki yakın zamanda çalışmalara başlarım belki de 55–60 yaşında. Ama bir kitap yayınlayacağım, bunu umut ediyorum.

Fikirlerini kâğıda aktarmadan rahat edemeyenlerdensin. Kalemin, hayatındaki yerini anlatabilir misin?

—Ben fazla konuşamayanlardanım. Konuştuğum insanlar, içinde bulunduğum arkadaş toplulukları da iyi bilirler ki; fazla konuşmaktan ziyade dinlemeyi tercih ederim. Zaten bir günümün büyük kısmını yazmakla geçiririm. Yazmayı severim. Yazmakla büyürüm, ufkum genişler, çekilir adam haline gelirim yazdıktan sonra. İçimde olup ta dışarıya çıkaramadığım birçok şeyi kalem vasıtasıyla kâğıda dökerim. Çoğu kez sevdiğim grupların konserleri olduğu gün, içimdeki yazma istediğinden ötürü o konserlere gitmeyip, evde oturup kaleme sarılmışımdır. Mesela geçen seneki Blind Guardian konseri güzel bir örnektir bu anlamda.

Myspace sayfanızda "Paragraf'ın amacı bilinçli müzik yapmak" demişsiniz. Biraz açar mısınız?

—Bu cümlede anlatmak istenilen şu; Paragraf’ın, müziği sıradan bir uğraş olarak gören, üretemeyen, müziğe fazla önem vermeyen gruplardan ayrıldığıdır. Paragraf’ın kimliği ve şarkıları da bunu gösteriyor. Yani bu grup, gövde gösterisi için kurulmadı. Paragraf bir şeyler yapmak için uğraşıyor ve bu anlamda taviz vermiyor.

Albüm çalışmalarına soyunduğunuz günlerde korsan sizi de tehdit eden bir unsur olacak muhtemelen. Bugünün şartlarında bu konu hakkında fikirlerinizi öğrenebilir miyiz?

—Bugünün şartlarında korsan hakkında net fikirlerim yok. Elbette sevdiğim müzisyenlerin albümlerini orijinal alırım, internetten download etmem. Ama itiraf etmeliyim ki; zengin, parası bol olan ve fazla kaliteli müzik icra etmediğini düşündüğüm grupların albümlerini satın almam. Burada devreye internetten indirmek girer.

Ülkemizde yapılan rock festivallerinden en çok hangisine katılmayı istersiniz? Neden?

—Organizasyon babında elbette benim beklentilerim, birçok müzisyenin beklentileriyle eş değer niteliktedir. Kaliteli bir sahne tesisatı ve gruba yeteri kadar ilgi en temel isteklerdir. Tabi rock festivallerinin savundukları şeyler ve yaptıklarının bununla ne kadar paralel gittiği konusu da önemlidir. Bazı organizasyonlar ‘karşı tavır’ sergileme olayını kendi emellerine alet ediyorlar. Bunu da organizasyonun fikriyatını, sunuş biçimleriyle ve ortaya koyduklarıyla belli ediyorlar zaten.

Şarkılarınızı dinlerken ben kendimi 1964 model bir Chevrolet'de buldum. Sözleri yazıp müziği yaparken ruhun nerede oluyor?

—Gitmek istediği yerde, ruhumu hiçbir zaman sıkmadım hep başıboş bıraktım. Gitmek istediği yer neresi olduysa oraya gitti. Sanırım o nedenle şarkılarımızın samimiyetine inanıyorum.

Şarkılarınız her ne kadar Chevrolet’i andırsa da bana, ben aynı zamanda kendimi bahçeli bir kafede ince belli büyük bardakta kuşburnu içerken buldum. :) Müziğiniz belli bir kesime hitap etme amacında mı?

—Kitle olarak değil elbette. İlla rock müzik dinleyen, gitar çalmasını bilen, uzun saçlı kişilerin dinlemesi gerekmiyor. Hatta daha farklı yaşlarda, daha farklı kişilerin de dinlemesine mutlu olurum. Tabi bunda ticari bir niyet yok, müziğimizi satmayı değil; dinleyicilere sunmayı yeğliyoruz. Dinleyiciyle arkadaş olup, şarkılarımızı dinletmek daha ılımlı geliyor bana.

Stüdyo çalışmalarınızı ve sözlerinizi bestelediğiniz anları anlatır mısınız?

—İzmir’e taşındığımdan beri, daha doğrusu Paragraf’ı kurduğumdan beri Narlıdere’de Groover Müzik’te yapıyoruz çalışmalarımızı. İstikamet olarak Narlıdere ters düşse de; müziğimiz için fedakârlık yapıp, en iyi şartlarda çalıştığımız Groover Müzik’e gidiyoruz. Genelde gruplar gerek ucuzluğundan, gerekse yakınlığından ötürü Alsancak, Üçyol taraflarındaki stüdyoları tercih eder. Ama biz müziğimize ve şarkılarımıza fazlasıyla önem veriyoruz. Bu konuda bazı şeylere katlanıyoruz. Örneğin ben iki otobüs değiştirerek Groover’a gidiyorum. Çoğu kez 2 saatten önce varmıyorum stüdyoya.

Bestelerimi odamda tek başıma yaparım. Genellikle klasik gitar kullanarak beste yaparım. Sözleri bazen farklı zamanlarda, bazen ise müzikle aynı anda oluştururum. İşlerimi odamda yapmayı severim. Bu durumu Mehmet Güreli’nin ‘’Odamda Yolculuk’’ albümünün öyküsüne benzetiyorum.

Grup arkadaşlarınız hakkında biraz bilgi alabilir miyiz? Engin, Efe, Sinan müzik hayatına ilk Paragraf ile mi başladı?

—Hayır, hepsinin de önceden çalışmış oldukları gruplar var. Sinan zaten Vulg-ate isminde bir Hardcore grubunda da bas çalıyor. Engin çalışıyor, Efe ise Ege Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliğinde okuyor.

İzmir'de müzik yapmak zor mu? İzmir'in imkânları ne durumda?

—Aslında imkânların Türkiye’deki birçok şehre göre daha üst düzeyde olduğunu düşünüyorum. Ama canlı müzik babında yeterince iyi şartlarda görmüyorum İzmir’i. Hele ki müziğinizden ödün vermeyen ve barların şartlarını tasvip etmeyen bir grupsanız.. Kendi adıma şunu net bir şekilde söyleyebilirim; cover çalmayı yeğlemeyip kendi ürettiklerini insanlarla paylaşmak kolay iş değil. Bunu müzik yayıncılığından ötürü zaten biliyordum, lakin işin içine girince daha da iyi kavradım.

Yaşınıza göre oldukça fazla projelerde yer aldığınızı görüyoruz. En çok hangisi size tat veriyor? Tasarım, müzik, yazarlık?

—Her birinin yeri farklıdır bende. Hepsinden ayrı ayrı zevk alıyorum. Web tasarım işi açıkçası biraz işin ticari boyutunu da gösteriyor. Ama zevk aldığım için yapıyorum zaten. Yazarlık ve müzik ise çok daha farklıdır. Özellikle yazmak… Sanırım yaparken kendimi en iyi hissettiğim şey; yazmak.

Zor veya kolay şartlarda müzik çalışmalarına devam eden amatör müzisyenlere bir dergi yönetmeni olarak tavsiyeleriniz var mı?

—Tavsiye edebileceğim bir şey yok aslında. Zaten bunu müzik icra etmek konusunda daha bilgi-birikime sahip müzisyenler ifade ediyorlardır. Ama yine de fikirlerinden taviz vermemelerini baş sırada tutmalarını öneririm.

Paragraf ünlü bir müzisyeni veya grubu örnek alıyor mu?

—Özellikle örnek aldığımız, fanı olduğumuz bir grup yok. Sayıp sevdiğimiz birçok grup var. Ama daha çok eskilere özlem duyduğumuzu belirtebilirim.

Sormayı unuttuğumuz eklemek istediğiniz bir şey varsa son söz sizde, buyurun..

—Kendimle ilgili, Paragraf’la ilgili, Şehir Rock ve yazarlığımla ilgili şeyleri dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Kişisel web sitemi 2 yıl aradan sonra tekrar güncellediğimi belirtmek isterim. www.serkanbeyde.tr.cx adresinden benimle ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Her şey için teşekkür ederim, iyi çalışmalar..

Teşekkürler...

(Bu röportaj Mert Eser tarafından www.Rockustik.Com için özel olarak yapılmıştır.İzinsiz olarak hiç bir yerde,hiç bir şekilde yayınlanamaz.
Yayınlanması ihtimali; - http://www.rockustik.com adresinden alınmıştır - ibaresini taşıması suretiyle mümkündür.)

Hiç yorum yok: